
Sirküler: 2024/1021
50 Seri Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı
10 Şubat 2024 tarih ve 32456 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yapan 50 seri numaralı KDV tebliğinde aşağıdaki düzenlemeler yer almaktadır.
1-Kamu iktisadi teşebbüsleri (kamu iktisadi kuruluşları, iktisadi devlet teşekkülleri) 01.03.2024 tarihinden itibaren Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin 2.1.3.2. Kısmi Tevkifat Uygulanacak Hizmetler bölümünde sayılanlar hariç diğer tüm hizmet alımlarında (sağlık hizmet sunucuları tarafından verilen ve faturası Sosyal Güvenlik Kurumuna düzenlenen sağlık hizmetleri hariç) 5/10 kdv tevkifatı uygulayacak kurumlar arasına dahil edilmiştir.
2-Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000- TL’yi aşması
halinde tevkifat uygulanmaktayken, 01.03.2024 tarihinden itibaren bu tutar 213 sayılı Vergi Usul
Kanununun 232 nci maddesine göre belirlenen fatura düzenleme sınırı olarak yeniden belirlenmiştir.
3-Mahsuben katma değer vergisi iadelerinde muhteviyat eksikliklerinin tespiti halinde, söz konusu
eksiklikler mükellefe yazı ile bildirmekte ve yazının tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde bu
eksiklikleri tamamlayan mükelleflerin vergi inceleme raporu, YMM Raporu ve teminat istenmeyen
mahsuben iade talepleri, mahsup dilekçesinin vergi dairesine verildiği tarih itibarıyla yerine getirilmekte, bunlara gecikme zammı uygulanmamakta, ancak ek süre talep eden ve 30 günlük ek süreden sonra eksikliklerini tamamlayan mükelleflerin mahsup talepleri ise eksikliklerin tamamlandığı tarih itibarıyla yerine getirilip, borcun vadesinden mahsup tarihine kadar geçen süre için gecikme zammı uygulanmaktaydı. Yapılan değişiklik ile gecikme zammı borcun vadesinden değil eksiklik yazısının mükellefe tebliğ tarihinden itibaren hesaplanacaktır.
4-Bilindiği üzere 7491 sayılı Kanun ile 3065 sayılı Kanunun (29/1) maddesinde değişiklik yapılarak vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenen KDV’nin indirim konusu yapılabileceği hüküm altına alınmıştı.
Bu düzenleme ile birlikte Ocak/2024 döneminden itibaren vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından tevkif edilen ve 2 No.lu KDV Beyannamesiyle beyan edilen KDV’nin ödendiği vergilendirme dönemine ilişkin 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılması gerekmekteyken, Bakanlıkyetkisini kullanarak vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından tevkif edilerek süresinde beyan edilen ve ödenen katma değer vergisinin 2 No.lu KDV Beyannamesinin ait olduğu dönemin 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılabileceğine karar vermiştir.
Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından tevkif edilerek süresinden beyan edilen ancak kısmen ödenen KDV’nin ödendiği kısım itibarıyla indirim konusu yapılması mümkündür.
5-Tebliğ ile, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından verilecek olan 2 No.lu KDV
beyannamesinin vergilendirme dönemini izleyen ayın 21 inci günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine beyan edilmesi, bu beyan üzerine tahakkuk eden vergiler ise 23’ncü günü akşamına kadar ödenmesi gerektiği yönünde düzenleme yapılmıştır.
Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 10.02.2024 tarih ve VUK-164/2024-2 sayılı Vergi Usul Kanunu sirkülerinde, 01.02.2024 tarihinden itibaren verilmesi gereken 2 numaralı kdv beyannamelerinin verilme ve bu beyana göre tahakkuk eden vergilerin ödenme tarihi takip eden ayın 25’nci günün sonu olarak belirlenmiştir.